Het ontstaan van rimpels hoort bij het natuurlijke verouderingsproces en is per persoon verschillend. Zo zijn er factoren waar we zelf invloed op hebben zoals roken en mate van zon blootstelling en factoren waar we geen invloed op hebben zoals huidtype en huidskleur.

Ons gezicht kent globaal 2 soorten rimpels: rimpels die ontstaan door het aanspannen van de spieren die we gebruiken voor onze gezichtsuitdrukkingen ‘mimische spieren’ en de rimpels die ontstaan door verminderd volume en stevigheid van de huid.

De mimische spieren hechten aan de huid en trekken de huid in een plooi tijdens het willekeurig- maar ook onwillekeurig aanspannen. Over de jaren bouwt de spanning in deze spieren op waardoor ze zich niet meer geheel kunnen ontspannen en de huid permanent in een plooi zit. Deze rimpels worden ‘dynamische rimpels’ genoemd en kunnen na verloop van tijd steeds dieper worden en ontsierende groeven veroorzaken. Dynamische rimpels kunnen veilig en eenvoudig worden behandeld met de spierontspanner botuline toxine.

De rimpels die ontstaan door verlies van volume en elasticiteit van de huid worden ‘statische rimpels’ genoemd omdat ze onafhankelijk van spierbewegingen zichtbaar zijn. Deze rimpels ontstaan door afbraak van natuurlijke bouwstenen van de huid zoals elastine, collageen en hyaluronzuur. Door verlies van volume en elasticiteit van de huid en door krimpen van het skelet, gaat de huid onder invloed van zwaartekracht hangen en vormt zo lijnen en plooien. Injectie van hyaluronzuurfillers kan de jeugdige contouren herstellen en hydrateert de huid. De resultaten zijn verbluffend en geven bovendien een natuurlijke uitstraling.